Melasma – tratament si preventie

Ce este melasma?

Melasma este o problemă comună a pielii. Afecțiunea provoacă pete întunecate pe piele. Se mai numește și cloasmă, sau „masca sarcinii”, atunci când apare la femeile însărcinate. Afecțiunea este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, deși și bărbații o pot face.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, 90% dintre persoanele care dezvoltă melasma sunt femei.

Simptomele melasmei

Melasma provoacă pete decolorate. Peticele sunt mai închise decât culoarea obișnuită a pielii. Apare de obicei pe față și este simetrică, cu semne potrivite pe ambele părți ale feței. Alte zone ale corpului care sunt adesea expuse la soare pot dezvolta, de asemenea, melasma. Pete de culoare maronie apar de obicei pe:

  • obrajii
  • frunte
  • puntea nasului
  • bărbie
  • poate apărea și pe gât și antebrațe

Decolorarea pielii nu dăunează fizic, dar s-ar putea să vă simțiți conștienți de felul în care arată. Dacă observați aceste simptome de melasmă, consultați medicul dumneavoastră. S-ar putea să te îndrume către un dermatolog, un medic specializat în tratarea afecțiunilor pielii.

Cauzele și factorii de risc ai melasmei

Nu este complet clar ce cauzează melasma. Persoanele cu pielea mai închisă sunt mai expuse decât cele cu pielea deschisă. Sensibilitatea la estrogen și progesteron este, de asemenea, asociată cu această afecțiune. Aceasta înseamnă că pilulele contraceptive, sarcina și terapia hormonală pot declanșa melasma. Stresul și bolile tiroidiene sunt, de asemenea, considerate a fi cauze ale melasmei. În plus, expunerea la soare o poate provoca, deoarece razele ultraviolete afectează celulele care controlează pigmentul (melanocitele).

Cum este diagnosticată melasma?

Un examen vizual al zonei afectate este adesea suficient pentru a diagnostica melasma. Medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, unele teste. O tehnică de testare este examinarea cu lampa lui Wood. Lumina specială a lampei permite medicului să verifice infecțiile bacteriene și fungice și să determine câte straturi de piele afectează melasma. Pentru a verifica orice afecțiuni grave ale pielii, ar putea efectua și o biopsie. Aceasta implică îndepărtarea unei mici bucăți din pielea afectată pentru testare.

Este melasma tratabilă?

Pentru unele femei, melasma dispare de la sine. Acest lucru se întâmplă atunci când este cauzată de sarcină sau de pilulele contraceptive. Există creme pe care medicul dumneavoastră vi le poate prescrie pentru a lumina pielea. De asemenea, ar putea prescrie steroizi topici pentru a ajuta la luminarea zonelor afectate. Dacă acestea nu funcționează, peelingurile chimice, dermabraziunea ,microdermabraziunea sau laserul sunt opțiuni posibile. Aceste tratamente pentru melasma îndepărtează straturile superioare ale pielii și pot ajuta la luminarea petelor întunecate. Aceste proceduri nu garantează că melasma nu va reveni, iar unele cazuri de melasmă nu pot fi complet îndepărtate. Este posibil să trebuiască să vă întoarceți pentru vizite de urmărire și să respectați anumite practici de tratament.

Cum poți trăi cu melasma

Deși nu toate cazurile de melasmă se vor ameliora cu tratament, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că starea nu se agravează și pentru a minimiza aspectul decolorării. Acestea includ:

  • folosirea machiajului pentru a acoperi zonele decolorate
  • medicamente
  • cremă de protecție solară în fiecare zi cu SPF 30
  • pălărie care protejează sau oferă umbră feței